Menu
Your Cart

Första gången recept och gjutjärn kokkärl skötselguide

Du har precis fått din nya Hosse-panna och du försöker bestämma dig för vad du ska skapa för att välkomna den ordentligt i ditt kök. För våra mer erfarna vänner rekommenderar vi att börja med dina beprövade familjerecept. För resten av oss, även om det är viktigt att förstå att det inte finns några rätta eller fel svar på denna fråga, är det unikt att lära sig laga mat med gjutjärn och vissa anser det till och med vara en konst.

Innan användning

Ta ut din nya kastrull ur förpackningen och tvätta den i diskhon med varmt tvålvatten. Detta kommer att vara den enda gången du behöver använda tvål på din gjutjärnspanna. Efter sköljning, handdukstorka för att avlägsna eventuell fukt och din nya Hosse-panna är redo att användas. 

Dessa recept och tips kommer att lära dig hur du lagar mat med gjutjärn och hjälper dig att bygga upp det nödvändiga lagret av krydda på insidan av din panna.

Första tillagning: sauterad lök och paprika

chushki-s-luk-v-chugunen-tigan-hosse-kitchen-bg

Vi rekommenderar att börja med grönsaker eftersom de är mer proteinvänliga än de flesta proteiner – de smakar fantastiskt och fastnar inte i pannan! Observera att det är nödvändigt att använda lite olja för att förhindra att maten fastnar.

1. Sätt spisen på medel-låg värme och låt pannan nå önskad temperatur.

2. Häll ca 1 matsked valfri vegetabilisk olja i pannan innan den värms upp. Beroende på vilken typ av apparat du använder, kommer detta troligen att ta cirka 3 minuter.

3. När oljan är varm, släng ner den hackade löken och paprikan i pannan. Rör om då och då och koka tills löken är genomskinlig och börjar få en brun karamelliserad färg runt kanterna.

Lägg till en saftig hamburgare och njut av smaken!

För en fräsch sommarsauté, lägg till gul squash och zucchini i detta recept.

Första städningen

pyrvo-pochistvane-na-chugunen-tigan-hosse-kök-bb

När du har njutit av din måltid och är redo att städa upp, plocka upp pannan och torka av de lätta att ta bort matrester med en pappershandduk. Om du kan ta bort resterande mat, skölj pannan och torka av den med en torr trasa. Placera kastrullen på spisen på låg värme i cirka 2 minuter för att förånga överflödigt vatten. Efter att du tagit bort från värmen, torka insidan av pannan med en pappershandduk och några droppar olja för att förhindra att ytan rostar.

För matrester som inte lätt kan avlägsnas, fyll kastrullen till hälften med vatten. (OBS: Häll aldrig kallt vatten direkt i en varm gjutjärnspanna. Om du gör det riskerar du att skada pannan från termisk chock.) Placera kastrullen på spisen på medelvärme. När vattentemperaturen stiger bör de flesta matrester lätt tas bort. Efter att ha hällt av vattnet och skrapat bort resterna, om det fortfarande finns någon mat som har fastnat i pannan, torka pannan noggrant och använd en pappershandduk och en matsked salt som slipmedel för att ta bort matrester. När du har tagit bort all mat som är kvar, följ instruktionerna i första stycket: skölj, torka, värm och olja din panna.

När du lagrar kryddorna i din nya panna kommer det att börja bli verkligt non-stick och leda till mindre fastsättning och en enklare rengöringsprocess.

Andra rätt: majsbröd

carevichen-hlqb-recepta-hosse-kök-bg

Det finns få rätter som bidrar till att bränna en gjutjärnspanna som majsbröd. Majsbröd är inte bara ett utsökt tillskott till nästan vilken maträtt som helst, utan det gör ett fantastiskt jobb med att lägga till ett lager av kryddor i botten av pannan såväl som på sidorna. Majsbröd ger dig också en möjlighet att utforska konceptet att baka med din Hosse Gjutjärnspanna. Kolla in vårt läckra majsbrödsrecept för att komma igång.

För tredje gången: Bacon

bekon-recepta-hosse-kök-bg

För en tredje användning av din panna rekommenderar vi att du använder bacon. Ta några remsor och värm pannan på medelvärme. Oavsett om du föredrar det mjukt, krispigt eller något däremellan, är att njuta av utsökt bacon ett bra sätt att piffa upp din nya Hosse-panna.