Instruktioner för smörjning av kokkärl i gjutjärn
Smaksättning är hemligheten till att göra gjutjärn naturligt hållbart och inte klibbigt. Det är nödvändigt eftersom det skapar en barriär mellan ditt Hosse-kokkärl och all kontakt med syre eller vatten som skulle få pannan, grytan eller tallriken att rosta. Samtidigt fungerar smaksättningen som en slät non-stick yta för att förhindra att maten fastnar. Gjutjärnskokkärl är i sig poröst. Detta är extremt viktigt eftersom porerna faktiskt låter oljan fastna på dem under kryddningsprocessen.
Varje gång du lagar mat som innehåller oljor och fetter (som sauterade grönsaker, bacon och ägg, majsbröd eller fläskkotletter), kommer kryddorna att fortsätta att byggas upp. Denna kryddningsmetod är det vanligaste sättet att krydda kokkärl i gjutjärn. Innan du börjar använda din Hosse panna/gryta/tallrik för att förbereda rätter som innehåller sura livsmedel som tomater, citroner och vitt vin, måste du se till att du har byggt upp ett betydande lager av smaksättning.
En steg-för-steg smidesguide
När du använder din Hosse-kruka, om du finner det nödvändigt att lägga till ett lager av krydda eller helt omkrydda krukan, följ denna guide för bästa resultat.
Vad du behöver för att komma igång:
- Druvfröolja (eller motsvarande);
- Starka pappershanddukar;
- Ugn.
Hosse Gjutjärn Krydda/poleringsinstruktioner
1. Värm ugnen till 230°C
2. Skrubba kastrullen noggrant för att ta bort matrester, precis som efter tillagning. Om du tycker att det är svårt att rengöra, använd en slipsvamp för de smutsigare områdena.
3. Torka väl med en ren diskhandduk.
4. Häll ungefär en halv tesked olja i skålen och fördela över insidan, läpparna och handtaget med en trasa. Vänd på den och tillämpa samma process på den grova exteriören.
5. Använd en ren pappershandduk för att torka av insidan och utsidan av pannan/grytan/plattan tills den nästan är torr och matt. Det är viktigt att torka av pannan till den punkt där det ser ut som att det inte finns mer olja kvar på ytan, speciellt insidan. Om du misslyckas med att ta bort tillräckligt med olja kommer pannan/grytan/tallriken att se fläckig ut, vilket kräver en grundlig rengöring.
6. Placera formen försiktigt upp och ner i den förvärmda ugnen, var försiktig så att du inte skadar ytan när du placerar den på gallret.
7. Torka den i 60 minuter.
8. Stäng av ugnen men låt pannan/grytan/plåten stå inne för att avsluta härdningen i ytterligare 30 minuter.
9. Ta bort och upprepa 2-3 gånger till om det behövs.
Obs : Om du får fläckar på pannan till följd av att du har använt för mycket olja, oroa dig inte - din Hosse-panna, gryta eller värmeplatta kommer fortfarande att laga vackra och läckra rätter.