Hur man rengör kokkärl i gjutjärn
Rengöring och kryddning av gjutjärn kan vara skrämmande. Det finns en vanlig missuppfattning att gjutjärn är känsligt och lätt att förstöra. Verkligheten kunde inte vara längre från sanningen. Människor har lagat mat med gjutjärn i århundraden. Dess hållbarhet och användbarhet har gjort den till en stapelvara i kök runt om i världen, från traditionell asiatisk matlagningskultur till New Yorks steakhouses. När du har lärt dig de här enkla stegen för att rengöra din gjutjärnspanna eller gjutjärnsgryta, är du redo att ta itu med vilken maträtt som helst eller röra!
Fem enkla steg för att rengöra gjutjärn
Torka av den: När din kastrull/gryta har svalnat och nått en temperatur som är lämplig för dig att röra vid, torka av insidan för att ta bort eventuell olja eller matrester. Att rengöra gjutjärnet medan det fortfarande är varmt minskar tiden och ansträngningen för att rengöra pannan och förhindrar att maten fastnar. Om du kan rengöra dem genom att helt enkelt torka av dem, sluta där. Att ha en liten mängd olja efter rengöring är inget problem. Faktum är att förhindra att pannan/grytan/tallriken torkar ut är en viktig del av långsiktigt underhåll. Att överrengöra din gjutjärnspanna är onödigt och kommer bara att skada dess olja. För många rätter kommer detta att vara det enda rengöringssteget som behövs. Om du inte kan rengöra den tillagade maten eller om din maträtt har en särskilt stark smak,
Rengör den:Efter förrengöring, tvätta med varmt vatten och mild diskmedel. Om din disk kräver mer aggressiv rengöring, använd grovt salt eller en plastskurborste för att ta bort mat som fastnat innan du tvättar den. Det är viktigt att inte använda något för aggressivt, såsom ståltråd, svampar eller andra nötande rengöringsmetoder, eftersom de kommer att tvätta bort din krydda. För mat som är särskilt svår att rengöra, fyll pannan/grytan halvvägs med vatten och värm den över spisen. När vattnet värms upp bör de klibbiga matresterna mjukna och bli lättare att ta bort. Efter att ha låtit vattnet nästan koka, häll ut det ur grytan och torka av insidan med en trasa för att ta bort eventuella matrester.
Torka den: Det är viktigt att skölja och torka din gjutjärnspanna/gryta/tallrik direkt efter rengöring.Vi rekommenderar att du använder en luddfri trasa. Låt ALDRIG gjutjärn lufttorka eftersom det kan göra att rost bildas. Detta är särskilt viktigt om du precis har använt tvål. Att återfukta kärlet med olja kommer att vara avgörande i nästa steg.
Värm upp den : Placera din rena gjutjärnsgryta på låg värme i 5-10 minuter. Detta kommer att ta bort eventuell extra fukt kvar på den efter att du torkat den med en handduk. Detta bidrar ytterligare till att metallens porer öppnas. Ta kastrullen/grytan/plattan från värmen, efter att allt vatten har avdunstat, häll en halv tesked olja i kastrullens insida och bred ut den över ytan med en trasa. Druvfröolja, rapsolja, vegetabilisk olja eller andra vegetabiliska oljor kommer att göra ett bra jobb.Se till att ta bort överflödig olja genom att lämna ytan nästan torr efter att ha torkat av den med en separat trasa.
Förvara det försiktigt: Förvara dina kokkärl i gjutjärn på en sval, mörk, torr plats eller på spisen för regelbunden användning. Om du har flera gjutjärnspannor, undvik att stapla dem ovanpå varandra under långa stunder, eftersom det kan skada kryddningen. Vi rekommenderar också att du stolt hänger dem på dina köksväggar!
Saker du aldrig bör göra när du rengör en Hosse gjutjärnspanna
Du använder en slipande rengöringsmetod, till exempel en stålsvamp: Detta kommer att minska eller eliminera olja.
Blötlägga din gjutjärnspanna/gryta/tallrik i diskhon: Detta kommer så småningom att leda till rostiga köksredskap.
Du lägger din disk i diskmaskinen: Återigen kommer överdriven exponering för fukt att orsaka rost. Dessutom kommer diskmaskinen att ta bort fettet som du jobbat så länge med att ta bort.
Hur rent är för rent?
Många nya gjutjärnsanvändare tenderar att rengöra sina kokkärl i gjutjärn på samma sätt som de skulle göra med andra kokkärl och serveringsredskap utan järn. Även om det är viktigt att rensa upp tillagad mat och oönskade starka aromer, kan överrengöring av gjutjärn torka ut ytan eller ta bort oljorna. Olja är beläggningen som skyddar din panna/gryta/tallrik och gör den non-stick. Att aggressivt ta bort skräp från botten kan ta bort din skyddande krydda. Järn är också ett poröst material. Liksom andra porösa material som trä, vill du behålla en hälsosam mängd fukt, i det här fallet från olja.
Är det ok att använda tvål för att rengöra gjutjärn?
Det finns kanske ingen mer kontroversiell fråga bland gjutjärnsentusiaster än att tvätta gjutjärn med tvål. Även om många kommer att säga att det aldrig är en bra idé att använda tvål på en gjutjärnspanna, är det i verkligheten inte så. Även om tvål ofta inte är nödvändigt för att rengöra en kastrull när en enkel avtorkning räcker, är det helt acceptabelt att använda en liten mängd diskmedel.
Myten om att inte använda tvål med gjutjärn kommer från ett missförstånd av oljning/krydda. Även om tvål kommer att avfetta din kokkärl och kräver att du oljar om pannan, grytan eller tallriken innan förvaring, kommer den inte att ta bort kryddorna.
Vad är olja/krydda?
"Smide" är begreppet alla förknippar med gjutjärn. Det finns många myter kring ordet, liksom missförstånd om vad termen betyder exakt. Enkelt uttryckt är gjutjärnskryddor polymeriserade oljor som torkas och härdas av värme som bildar ett tunt skyddande lager på din kokkärl i gjutjärn. Detta lager skyddar pannan, grytan eller tallriken från rost och är en naturlig, giftfri barriär mellan dem och din mat. Eftersom gjutjärn är poröst till sin natur, fyller oljan porerna innan den stelnar under polymerisationen, vilket ger din Hosse-kokkärl en glasjämn yta.
Smaksättning är något som byggs upp och fulländas över tid genom gemensam användning och matlagning.Varje gång du värmer upp din stekpanna, gryta eller stekpanna för att bryna en biff och några grönsaker eller baka majsbröd, bidrar du till kryddningen av ditt gjutjärn.
Om du av misstag tar bort din krydda med inlagd mat eller vill lägga till ett helt extra lager av krydda på ytan, kolla in vår guide för att krydda ditt gjutjärn.
Hur man tar bort rost från gjutjärn
När det utsätts för luft eller fukt rostar järn naturligt. Denna förening, även känd som järnoxid, är resultatet av oxidation som uppstår när järn kommer i kontakt med syre. Detta är en naturlig reaktion som vi alltid vill undvika med kokkärl. De bästa förebyggande metoderna är att följa rengöringsstegen som beskrivs ovan. Att bibehålla ett starkt lager av polymeriserad krydda samt en lätt oljebas kommer att förhindra rost i nästan alla fall.
Om du hittar rost på din kastrull/gryta/tallrik till följd av vattendroppar, skadad krydda eller blötläggning i diskhon över natten, försök först att ta bort den med en oljad trasa. Om rosten visar sig vara mer betydande och inte kan avlägsnas med denna metod, är det dags att använda en slipande svamp eller tråd. Andra effektiva metoder inkluderar att gnugga med grovt bordssalt och vegetabilisk olja med en halverad potatis. Efter att du har tagit bort rosten och tvättat pannan, följ våra instruktioner för att krydda om gjutjärn.
De bästa metoderna för att lagra gjutjärn
När du är klar med att rengöra eller krydda din gjutjärnspanna måste du tänka på var och hur du ska förvara den. Det bästa stället att förvara din Hosse-panna, gryta eller värmeplatta på är precis vid spisen, redo att användas nästa dag. För dem som föredrar att hålla sin disk ur vägen, bör platser med höga mängder fukt, som nära ett handfat eller diskmaskin, undvikas. Vanligtvis skulle det bästa stället vara i ett stängt skåp eller garderob. Undvik vanan att stapla dina kastruller ovanpå varandra eftersom det kan skada kryddningen. Ett annat bra sätt att förvara din gjutjärnspanna är att hänga den under ett skåp eller på väggen och visa upp sin unika Hosse-design.