Bakat vitlöksbröd
10 mars
0 Kommentar(er)
100 Sett
Bakat vitlöksbröd
När du bryter av en skiva av detta bröd, möts du av bitar av rostad vitlök inbäddade i den fluffiga degen. Den passar bra till pasta eller som fristående förrätt.
Förberedelsetid:
2 timmar
Förberedelsetid:
40-45 minuter
Portionär:
8
Laga mat med:
Gjutjärnsgryta Hosse
Ingredienser:
Vitlök:
- 1 huvud vitlök, skalat;
- ¼ tesked salt;
- 1 tsk olivolja.
Bröd:
- 2¼ teskedar löslig eller torrjäst;
- 2 matskedar socker;
- 1½ koppar vatten, ljummet;
- 2 teskedar salt;
- 1 huvud vitlök, rostad;
- 4 koppar brödmjöl;
- 1 matsked olivolja.
Metod för beredning:
- Sätt ugnen på 200°C. Slå in vitlöken i aluminiumfolie och grädda i 30 minuter.
- Blanda jäst, socker och vatten och låt stå i 5 minuter. Tillsätt den rostade vitlöken och saltet i vattenblandningen. Använd en träslev och rör långsamt ner mjölet tills mjölet är helt införlivat. Degen blir blöt och kladdig.
- Lägg över degen i en oljad skål och pensla med en matsked olivolja. Täck med plastfolie och ställ på en varm plats att jäsa, 1 timme.
- Vänd ut degen på en mjölad yta och forma den till en rektangel. Ta två hörn av degen och vik rektangeln på mitten. Upprepa 3 gånger.
- Forma degen till en boll och lägg i en väl mjölad medium bunke. Låt jäsa i 30 minuter.
- Medan degen jäser, förvärm ugnen till 230°C med gjutjärnspannan (och locket) inuti.
- När degen har jäst tar du bort den varma Hosse gjutjärnsgrytan och lägger försiktigt in degen. Skär snabbt och försiktigt ett 0,5 cm djupt snitt över toppen av degen med en vass kniv. Täck med det förvärmda locket och grädda i 30 minuter.
- Avtäck och grädda i ytterligare 10-15 minuter.
- Låt brödet svalna på galler i 20 minuter innan du skivar det.