Bräserad fläsk med rött vin och grönsaker

Få saker värmer själen den här tiden på året som en långsam tillagad måltid. När det tillagas i gjutjärn behåller köttet fukt och smak under lång tid, vilket gör det så mört att det skär sig som smör. Detta recept puttrar en blandning av örter, fond, rött vin och kryddor för en fingerslickande sås.

 

Förberedelsetid:
30 minuter

 

Förberedelsetid:
3 timmar och 45 minuter

 

 

Portionär:
6

 

Laga mat med:
Gjutjärnsgryta Hosse

 

 

Ingredienser:

  • 220 g tjockt skuren bacon, tärnad;
  • 2 teskedar salt;
  • 2 matskedar svartpeppar;
  • 2 matskedar röd paprika;
  • 2 matskedar farinsocker;
  • 2 kg stekt biff;
  • 1 stor lök, skuren i skivor;
  • 1 huvud vitlök, skalat;
  • 4 stora schalottenlök, hackade;
  • ¼ kopp köttbuljong;
  • 4 kvistar färsk timjan;
  • 2 kvistar färsk rosmarin;
  • 2 koppar Cabernet Sauvignon, delad;
  • 2 lagerblad;
  • 1 rödlök, skuren i små bitar (ca 2,5 cm);
  • 1 kilo morötter, skalade och skurna i små bitar (ca 2,5 cm);
  • 1 kilo kålrot, skalade och skurna i små bitar (ca 2,5 cm).

 

Metod för beredning:


  1. Värm ugnen till 180°C med galler i mitten.
  2. Förvärm din Hosse-gryta på medelhög värme i 3-5 minuter. Tillsätt baconet och koka tills det är knaprigt, 10-12 minuter.
  3. Ta bort baconet på en hushållspappersklädd plåt och spara 2 matskedar av baconfettet i grytan.
  4. Medan baconet kokar, blanda ihop salt, peppar, paprika och farinsocker. Gnid in steken på alla sidor med kryddblandningen. Bryn steken tills den fått färg, ca 3-5 minuter per sida.
  5. Ta bort köttet och ställ åt sidan. Sänk värmen till medium.
  6. Strö ut lök, vitlök och schalottenlök i botten av gjutjärnsgrytan. Nötbuljong hälls upp. Använd en träslev för att separera de brynta bitarna från skålens yta. Rör ner baconet och lägg köttet ovanpå löken.
  7. Tillsätt 1½ dl vin och lagerbladen och låt koka upp. Sänk värmen och koka utan lock i 10 minuter. Täck med lock och ställ in i ugnen i 1 timme.
  8. Vänd köttet och låt stå i 30 minuter. Tillsätt vin ¼ kopp i taget om det behövs.
  9. Vänd på det stekta köttet en gång till och fortsätt att steka i ytterligare 30 minuter.
  10. Ta bort steken och tillsätt kålrot, morötter och rödlök. Lägg tillbaka steken i formen och täck, låt den stå i ugnen i ytterligare 30-45 minuter.
  11. Överför köttet till en bricka. Ta bort lagerblad och örtkvistar. Krydda bräsvätskan med salt och peppar och häll lite över steken.
  12. Skiva steken eller skär i portionsbitar och servera med grönsakerna.