Gryta med kyckling, svamp och vildris

Inspirerad av den klassiska kyckling- och vildrisgrytan presenterar vi denna
en smakrik gryta som är en rejäl, mättande måltid oavsett årstid.

 

 

Förberedelsetid:
25-30 minuter

 

Förberedelsetid:
45 minuter

 

 

Portioner:
6

 

Laga mat med:
Gjutjärnsgryta Hosse

 

 

Ingredienser:

  • 3 matskedar extra virgin olivolja;
  • 1 (50 g) bit skinka eller 2 skivor bacon, finhackad;
  • 6 skinnfria, benfria kycklinglår, skurna i bitar;
  • kosher salt och nymalen svartpeppar;
  • 4 koppar svamp, i fjärdedelar;
  • ¼ kopp vitvinsvinäger;
  • 1 morot, finhackad;
  • 1 medelstor lök, finhackad;
  • 3 vitlöksklyftor, fint hackade;
  • 1 lagerblad;
  • 3 matskedar saltat smör;
  • ¼ kopp universalmjöl;
  • 1 kopp hel- eller skummjölk;
  • 2 ½ koppar kycklingbuljong;
  • ½ tesked nyriven muskotnöt;
  • ½ tesked torr senap;
  • 120 g vildris, kokt enligt instruktionerna på förpackningen;
  • 2 matskedar hackad färsk platt persilja.

 

Metod för beredning:


  1. Värm ugnen till 160°C.
  2. Värm gradvis 1 matsked av smöret i Hosse gjutjärnspanna på medelhög värme. Tillsätt skinkan och koka, rör om då och då, tills den fått färg, cirka 6 minuter. Lägg över på en tallrik med en hålslev.
  3. Tillsätt 1 matsked olja i grytan. Krydda kycklingen med salt och peppar efter smak. Arbeta i 2 omgångar, stek kycklingen tills den fått färg på båda sidor, ca 6 minuter per sats. Lägg över kycklingen på tallriken med skinkan.
  4. Tillsätt resterande 1 msk smör och svampen i grytan och koka, rör om då och då, tills det mjuknat, cirka 4 minuter. Lägg över till tallriken med kycklingen och skinkan. Tillsätt avglasningsvinägern och koka tills den reducerats till hälften, skrapa upp eventuella brynta bitar från botten av grytan med en träslev. Rör ner morot, lök, vitlök och lagerblad och koka, rör om då och då, tills löken mjuknar, cirka 6 minuter. Ta av från värmen och lägg tillbaka skinkan, kycklingen, svampen och saften som samlats på tallriken i grytan.
  5. Smält smöret i en medelstor stekpanna på medelhög värme tills det bubblar. Tillsätt mjölet och rör hela tiden i 1 minut. Vispa i mjölk och rör om ofta tills såsen tjocknar, ca 4 minuter. Vispa i fond, muskot och senap och koka tills såsen tjocknat igen. Krydda med salt och peppar efter smak.
  6. Häll såsen över kycklingblandningen. Rör om för att kombinera. Täck gjutjärnsgrytan och stek tills kycklingen är väldigt mör, cirka 45 minuter. Servera rätten genom att ösa grytan över riset och strö över persilja.