Pannkakor med apelsinsmör och konjak
Pannkakor med apelsinsmör och konjak
Fyll dessa pannkakor med krämigt hemgjort apelsinsmör och toppa dem med flammande konjak för att imponera på dina bordsgäster.
Förberedelsetid:
10 minuter
Förberedelsetid:
30 minuter
Portioner:
7-8
Laga mat med:
Gjutjärnspanna Hosse
Ingredienser:
För apelsinolja:
- 5 matskedar osaltat smör, mjukat;
- 5 matskedar socker, delat;
- 2 matskedar apelsinskal;
- 2 matskedar apelsinjuice;
- ¼ kopp likör;
- 2 matskedar konjak.
Till pannkakorna:
- 2 stora ägg;
- 1 kopp helmjölk;
- ⅔ kopp universalmjöl;
- 4 matskedar smält smör, delat;
- 1 matsked socker;
- ½ tesked salt.
Metod för beredning:
Pannkakor:
- Vispa ägg, mjölk, mjöl, 2 matskedar smält smör,
- socker och salt tills det är slätt.
- Värm en gjutjärnspanna på medelvärme i 5 minuter.
- Smörj pannan med olja. Häll tillräckligt med blandning,
- för att täcka botten av pannan, cirka ⅓ kopp.
- Snurra pannan för att täcka botten med blandningen.
- Koka i 1-2 minuter och vänd. Koka i ytterligare 1 minut och ta upp på en tallrik
- skärbräda.
Apelsinsmöret och servering:
Blanda ingredienserna för att få fram apelsinoljan - 4 msk socker, apelsinskalen och apelsinjuicen.
Värm ugnen för bakning. Lägg en tesked apelsinsmör i mitten av pannkakan. Vik den på mitten och sedan på mitten igen. Upprepa med de återstående pannkakorna.
Lägg tillbaka pannkakorna i pannan och strö över den återstående matskeden socker. Grädda tills sockret börjar karamellisera, ta sedan ut ur ugnen.
Värm konjak och likör i en liten kastrull på mycket låg värme i 1-2 minuter, ta sedan av från värmen.
Tänd försiktigt såsblandningen med en långskaftad tändare och häll blandningen över pannkakorna i pannan. Låt lågan brinna ut helt. Servera efter att lågan slocknat.