Pannkakor med apelsinsmör och konjak

Fyll dessa pannkakor med krämigt hemgjort apelsinsmör och toppa dem med flammande konjak för att imponera på dina bordsgäster.

 

Förberedelsetid:
10 minuter

 

Förberedelsetid:
30 minuter

 

 

Portioner:
7-8

 

Laga mat med:
Gjutjärnspanna Hosse

 

 

Ingredienser:

 

För apelsinolja:

  • 5 matskedar osaltat smör, mjukat;
  • 5 matskedar socker, delat;
  • 2 matskedar apelsinskal;
  • 2 matskedar apelsinjuice;
  • ¼ kopp likör;
  • 2 matskedar konjak.

 

Till pannkakorna:

  • 2 stora ägg;
  • 1 kopp helmjölk;
  • ⅔ kopp universalmjöl;
  • 4 matskedar smält smör, delat;
  • 1 matsked socker;
  • ½ tesked salt.

 

Metod för beredning:


 

Pannkakor:

  1. Vispa ägg, mjölk, mjöl, 2 matskedar smält smör,
  2. socker och salt tills det är slätt.
  3. Värm en gjutjärnspanna på medelvärme i 5 minuter.
  4. Smörj pannan med olja. Häll tillräckligt med blandning,
  5. för att täcka botten av pannan, cirka ⅓ kopp.
  6. Snurra pannan för att täcka botten med blandningen.
  7. Koka i 1-2 minuter och vänd. Koka i ytterligare 1 minut och ta upp på en tallrik
  8. skärbräda.

 

Apelsinsmöret och servering:

Blanda ingredienserna för att få fram apelsinoljan - 4 msk socker, apelsinskalen och apelsinjuicen.

Värm ugnen för bakning. Lägg en tesked apelsinsmör i mitten av pannkakan. Vik den på mitten och sedan på mitten igen. Upprepa med de återstående pannkakorna.

Lägg tillbaka pannkakorna i pannan och strö över den återstående matskeden socker. Grädda tills sockret börjar karamellisera, ta sedan ut ur ugnen.

Värm konjak och likör i en liten kastrull på mycket låg värme i 1-2 minuter, ta sedan av från värmen.

Tänd försiktigt såsblandningen med en långskaftad tändare och häll blandningen över pannkakorna i pannan. Låt lågan brinna ut helt. Servera efter att lågan slocknat.