Panstekt nötkött med ägg och cheddar

Denna stekpannafrukost har allt: krispiga gyllene potatisar, kryddiga nötköttsbitar, rinnande ägg och smakfull cheddar. Vad mer kan man önska sig?

 

Förberedelsetid:
10 minuter

 

Förberedelsetid:
40 minuter

 

 

Portioner:
4

 

Laga mat med: Gjutjärnspanna Hosse

 

 

Ingredienser:

  • 4 medelstora röda potatisar, skurna i tärningar, ca 680 g;
  • 1 matsked osaltat smör;
  • 1 medelstort huvud söt lök, tärnad;
  • ½ kopp finhackad grön paprika;
  • 1 kopp hackat nötkött;
  • ½ tesked salt;
  • ½ tesked mald peppar;
  • ½ tesked rökt röd paprika;
  • ⅓ kopp halv och halv;
  • 4 ägg;
  • 120 g riven cheddar;

 

Metod för beredning:


  1. Koka upp ca 3 cm vatten i en gryta försedd med en ångkorg. Tillsätt potatisen, täck över och ånga tills den är mjuk, 5½-7 minuter. Ta bort korgen från grytan.
  2. Värm under tiden 1 msk olja och smöret i en gjutjärnspanna på medelvärme. Tillsätt löken och grön paprika och koka, rör ofta, tills grönsakerna börjar mjukna, 4-5 minuter. Tillsätt nötkött, salt, peppar och rökt paprika och rör om i ca 2 minuter.
  3. Tillsätt återstående 1 msk smör och rör om. Tillsätt potatisen och fortsätt koka, rör om i potatisblandningen då och då, tills potatisen är mör, brynt och skorpa på botten av pannan, 8-12 minuter.
  4. Sänk värmen till medel-låg. Gör 4 brunnar i potatisblandningen och knäck ett ägg i varje. Lägg osten ovanpå och täck pannan med ett lock eller plåt eller folie. Låt koka tills äggen är mjuka och osten smält, 5-6 minuter.